A te kertedben mi a Gag?

A felmérés során az első amit keresünk a kertben, hogy mi lehet nálad a gag? Vagyis mi az, ami megadja az alapvető hangulatot? Ez az elem fókuszt kap, kiemelkedik a többi közül és általa központba helyeződik a kert azon része!

De mivel érhető ez el?

Kihangsúlyozhatod egy anyaggal, formával, színekkel vagy világítással! Az egyik kedvencünk a tükör! Ha szembe állítod a növényekkel nemcsak térnövelő hatású, de a bujaságot is fokozza a visszatükröződő növényvilág!
Egy fekete háttér is lehet gag elem! Mi gyakran használjuk a feketét háttérszínként border ágyások mögötti falpaneleken, futtató kapukon vagy egy pergola szerkezeten!

Mi az az élettér, ami a legfontosabb a te kertedben?

Vagy ahogy szoktuk kérdezni tőletek: mi az, amit a legjobban szeretsz kint csinálni?

Pihenni, barátokkal beszélgetni, sportolni, játszani… ?

Lehet gag egy hintaágy, olvasó sarok, sütögető, tipegők, dísztárgyak (amfóra, szobrok)… bármi, ami miatt neked fontos a kert!

Ez a központi elem, ami köré építed a többit! Ha a pihenő az, és ez egy közösségi szféra, akkor az lehet nyitott terű, egybe kötve a terasszal! De ha egy intimebb részt akarsz létrehozni, akkor azt célszerű elszeparálni a háztól egy távolabb eső ponton, lezárva egy növénysorral vagy akár egy fa paravánnal, mely már önmagában egy figyelemfelkeltő fókuszpont!

Formavilág!

A design kertek kialakításában sok funkció tud lenni gag, de a terek formálásával is játszhatsz! Ne ijedj meg a geometriai formáktól! Ha fellágyítod növényekkel, fapaddal vagy más meleghatású anyagokkal, nem lesz tőle merev a kerted!

Minden kert története a te történeted is! Az átalakulása mindig rólad szól! Például az egyik ügyfelünk egy szerette eltávozása után új életet akart kezdeni! Azt kérte, hogy építsünk neki egy, a komfortzónáján kívül eső kertet. Ezt az ő esetében egy elforgatott gyeprésszel értük el! Itt a sokszög formájú elfordított kertközép adta meg a gag-et és egyben az alapot is, amihez igazítottunk minden mást! Épp folyamatban a megépítése…!

Egységben a fókusz!

Miután megkapja a fókuszt a kerted egy pontja, arról se feledkezzünk meg, hogy a kert egy egységes tér! Így figyelned kell a hideg és a meleg elemek kiegyensúlyozására is!

Sokszor láttam olyan kertet, ahol hidegburkolatból készültek a magaságyások és a járólapok, de semmi nem kötötte őket össze a fűfelülettel! Így igen éles váltás volt a mesterkélt és a természetes között és tájidegen hatást keltettek! Ha áthidalod egy melegburkolattal (ami a kertben fa, WPC vagy téglakő), akkor máris van egy átvezetés a kettő között! A fa,- és tégla lágyítja a modern kertek merevségét és összekapcsolja a bent-et a kint-el!

Lépj hátra és nézz rá az egészre mint egység! Bármelyik nézőpontból is nézed, legyen benne egyensúly! Ezt nem csak a fent említett anyagokkal és formákkal, de a visszaköszönő ritmikákkal is elérheted! Így benne van a szabályosság vagy épp a szabálytalanság mintája is!

A cél tehát egy egységes, kellemes összkép, melyben valami vonzza a tekintetet!

Szóval? A te kertedben mi legyen a gag?

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

Budai Diána
Vezető tervező

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>

 

 

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

Budai Diána
Vezető tervező

 

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>