Csak mindig virágozzon valami!

Gyakran kapom ezt a kérést, ami alatt azt értitek, hogy minden ágyásban virágozzon valami. De valóban szép egy levirágzott évelő ágyásban az az egyetlen növény, ami épp most bontogatja szárnyait? A növények elvirágzás után lassan, de készülnek a nyugalmi időszakukra. Ilyenkor nem a legjobb formájukat hozzák. (Kivéve, ha remontálnak, azaz másodvirágzásra is képesek.) Az újonnan virágzók a levirágzott ágyáson belül ugyan húzzák a szemed, de nem a legszebb képet fogják adni a körülöttük lévő lekonyuló lágyszárúak között. De ez csakis az évelőágyásokra vonatkozik, hiszen a cserjék, mint fás szárúak karakteresebbek és a lombjukkal is díszítenek.

Ezen probléma kiküszöbölését szolgálja, ha az ágyásokat már eleve virágzási idő alapján alakítod ki!

Vagyis egy ágyáson belül nagyjából egyazon virágzási sávon fussanak a növények.

Erre persze a legcélszerűbb egy nyár elejei vagy nyár középi kezdésű növénycsoportot összeültetni, amelyek virágzása kitart nyár végéig vagy egészen őszig. A legtöbb növény ebbe a kategóriába esik. Az őszieket is egy csoportba rendezem, majd utánuk a télkert veszi át a főszerepet. De a tavaszi évelők helyét igencsak meg kell válogatni. Jól mutatnak a télkert cserjéinek lábánál, ahol virágzásuk idején a hideg légkört felváltja a közelgő meleg hangulata. Akár csinálhatsz belőlük is egy külön csoportot, de nagy reflektort kaphatnak a lombhullató cserjék közt is, mert amíg a cserjék a gyönyörű világoszöld, – sárgás rügyeikkel robbannak be újra a köztudatba, a tavaszi évelők és hagymások aktuális virágai megkoronázzák a látványt.

Bár jómagam a hagymásokat külön dézsában szeretem, mint az angolok. 😊Készíthetsz belőle lasagne-t is, azaz rétegelten elhelyezve a földben a különböző hagymásokat.

Természetesen az évelők levelükkel továbbra is díszítenek, és a visszacsípett elvirágzott virágfejekkel csökkenthetjük az elmúlás látványát. De a szár visszahúzódása tovább tart, így csökkenti a látvány aktuális értékét.

És akkor ne feledkezzetek meg a már említett télkertekről. Mert sok növény télen is díszít vagy éppen akkor a legszebb, mint például a som, amik a piros és sárga vesszejükkel egy zöld háttér megtámogatásával, vonzani fogják a szemeket. Ez jó, ha az ablakból kinézve közvetlenül látszik, mert ezt fogjátok a legtöbbet nézni. A som esetében például a tarka levelű gyönyörű látvány egész évben.

Vagy akár a magyal, ami piros bogyóival és jellegzetes leveleivel fokozza a Karácsony hangulatát, illetve a kínai lilabogyó miután ősszel levetkőzött, ilyenkor mutatja meg igazán a báját.

Illetve a hortenzia virágát se vágjátok vissza, mert télen gyönyörű látvány díszfüvekkel vegyítve.

És hát tudjátok, az árnyéki növények a kedvenceim! Leveleik színeiben és formáiban verhetetlenek! Gyakran féltek az árnyékoktól, pedig ők azok, akik mind a 4 évszakban pompázni fognak.

Ezenkívül mindig jelöljetek ki vezérnövényeket! Amik mindenhol elvétve fellelhetők a kertben és kapcsolatot teremtenek az ágyások közt. Erre valami hosszan virágzó cserjét válasszatok, amik egész nyáron díszítenek. Én ezt a nagyobb ágyásokon belül is szoktam alkalmazni, ami összeköti őket.

Buja hatást a nagy növények használatával tudsz leginkább elérni. Dús növényzethez viszont elég a sok és sűrű ültetés. De a legjobb, ha kevered őket! Legyen benne örökzöld, lombhullató és évelő, azzal már egy kompozíciót hozol létre!

Lehet egyénileg értelmezni a kert növényeit, de az összkép sokkal hatásosabb! Ha már az egyik ágyás levirágzott akkor tegyük a fókuszt az épp csúcsformájukat adókra!

Keress az info@sloegarden.hu email címen, ha szükséged van segítségre!

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

 

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>

 

 

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>