Mit tudsz tenni TE azért, hogy ne fuss bele kontárokba?

Több olyan kertbe is hívtak minket, ahol a szakemberek félbehagytak munkákat, szó nélkül leléptek vagy meg sem jelentek a kezdés napján! Tudom, hogy nehéz jó szakembereket találni, folyamatosan azon vagyok, hogy minél többre leljek! De az elmúlt év tapasztalatai után hadd osszak meg veletek egy másik nézőpontot is:

HA BENNED ZŰRZAVAR VAN, AKKOR A KIVITELEZÉSBEN SE SZÁMÍTS MÁSRA!

A kertek megtervezése során azt figyeltük meg, hogy mindig van az ügyfélben egy elakadás ami miatt még nem valósult meg a kert vagy épp balul sült el! Amint hozzákezdünk a tervezésnek, valahogy mindig el kezdenek kisimulni a dolgok. Már a felméréskor egyfajta derűlátás körvonalazódik az arcukon! Eleinte nem tudtuk miért, de a sokadik kert után látjuk, hogy ahol bizonytalanság van, és nem tudják, hogy mit is szeretnének, ott bizony gyakran rossz Ómen üti fel a fejét! Azt vettük észre, hogy amikor segítünk ezen túllendülni, ott terhek gördülnek le a vállakról és az elátkozottnak vélt kertek felszabadulnak rossz sorsuk alól!

Ezeknek a kerteknek a közös nevezője a kétely, ami folyamatos fennakadásokat okoz!

A tervvel stabil alapokra helyezed a kivitelezést és onnantól elkezdenek jól menni a dolgok! Ha tudod, hogy mit akarsz akkor kevésbé érhet csalódás!
A kontárok nem vállalnak munkát egy határozott megrendelőnek! Könnyebb dolguk van a bizonytalansággal!

Mi akkor a megoldás?

Tudd, hogy mit akarsz, így kevésbé ér meglepetés!

Juss el oda, hogy érthetővé váljon a kert! Amikor ránézel, legyen egyértelmű, hogy mi hova tartozik! Alakíts ki funkcionális blokkokat szegélyezéssel, növényekkel vagy építményekkel, amik elszeparálják egyiket a másiktól! Ezzel már egy rendszert viszel a dologba!

Elsőként a kőműves munkákat tervezd meg, mert azok adják az egész vázát! Legyen érthető, hogy hogyan jutsz el A-ból B-be! Ezt a célt szolgálják a tipegők, amik ketté választanak tereket. A tereptárgyak sugallják, hogy merre vezessen az út (mint például gyerekugráló, bográcsozó, kiülő stb…)!

Összegezve, mindig van egy ok, ami miatt nem halad a projekt! És bár színes a paletta, de egy dolog megegyezik! A bizonytalanság! Ha nem rajzolódik ki pontosan mit is szeretnél, akkor megvezethetőbbé válsz és problémákat húzhatsz be!

Ezért mondom azt, hogy itt nem egyszerűen kertek tervezéséről van szó! Ránézünk a kertedre és egy kicsit belelátunk abba, hogy mi is okoz neked nehézséget. Lehet, hogy túl sokat akarsz, mert nem tudsz dönteni, vagy mindent is, és egy káosz lett belőle. Ha már régóta nincs ötleted akkor valószínű nagy a dzsumbi és már azért nincs kedved hozzá. Ilyenkor mi nézünk szembe vele helyetted, ami ugyanúgy eltávolítja az akadályt. Megtaláljuk a stopod, kezeljük, és automatikusan beindulnak a dolgok! Hidd el nekem, nap mint nap tapasztalom!

Az ember csak addig nem szeret csinálni valamit, amíg nem érti! Ha belefekteted az energiát és letisztul a kép, akkor már nincs egy „talán” ami befolyásolhatóvá tesz!

Keresd meg a hibát, és légy te a dolgok alakítója, ne pedig a kontárok áldozata!

Ha nem boldogulsz vele keress meg és segítünk!

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

 

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>

 

 

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>