Sok növény tetszik, de nem tudod, hogy mi alapján válassz?

Gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a kerttulajdonosok kiültetik kedvenceiket, de a végeredmény mégsem tetszik, mert egy kusza összevisszaság lesz belőle!

A gond az, hogy nincs benne semmilyen rendszer!

Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy ne csak azt ültessük ami éppen megtetszik, hanem hatásokat hozzunk létre! Így lesz összhangban a kert és így fogod te is jól érezni magad benne!

Sokan kerestetek meg ezzel a problémával, így gondoltam írok róla nektek!

A választás csak azért tűnik nehéznek, mert nincs stabil pontod a zűrzavarban! Sok szempont alapján válogathatsz, én az alábbi hármat veszem alapul, ami jó támasz lehet neked is, hogy kikeveredj a káoszból! De mindezt megelőzi a következő kérdés:

Figyelmet akarsz felhívni vagy épp harmonizálni?

Erre a választ az egyes kertrészletek funkciói meg is adják helyetted, így nem kell ezt is kitalálnod! Az utak, átjárók mentén, ahol a haladás a cél, ott a figyelemfelhívás a lényeg! A pihenésre szánt területeken pedig a harmónia nyugtató erejére van szükség!

Ha ez megvan, utána a színekkel, formákkal és a stílusokkal tudsz játszani a fenti hatásokat elérve! Akár színkavalkádot, akár rendezettséget akarsz létrehozni, egyikkel vagy a másikkal, de legyen benne koncepció! Mit értek ez alatt? Azt, hogy legyen valamilyen elgondolás, ami alapján egymás mellé rendezed a növényeket!

1. Miért ne használhatnánk a komplementer színeket a kertben is?

Ahogy bent úgy kint, szokták mondani… de ezt mi most a kert és a ház kapcsolatára vetítjük ki!

A színeket 3 féle módon használhatjuk, csakúgy mint a lakberendezésben!

A monokróm színekkel, azaz egyazon szín árnyalatkülönbségeivel játszva kifinomult és nyugtató hatást tudunk elérni! Ezt inkább a modern kertekben használhatjuk, mert letisztultságot tükröz! De ugyanez a hatás érhető el különböző színek egyazon árnyalatával is!

Ezzel szemben a komplementer színekkel kontrasztot érhetünk el! Az ellentétes színpárok szinte vonzzák egymást! Alkalmazhatjuk egy ágyáson belül vagy egymással szembeni ágyásokban is! Ezek nemcsak a tájképi kertekben mutatnak jól! Megfelelő növényválasztással, a növények habitusával és a formákkal tudjuk biztosítani a modern jegyeket, hogy az ne legyen a környezetében tájidegen! Ezenkívül a fehér és a fekete bármelyik szín mellett kontrasztot fog kiváltani!

Az analóg, vagyis legalább 3 egymás melletti színnel a színkörön pedig egy igazán harmónikus hatást kelthetünk. A lakberendezői 60-30-10 arányban a 60%-ot itt mindig a zöld képviseli! Őt kezelhetjük úgy mint a farmert, mindenhez megy! Így a 30-10-el játszhatunk a színkör szerint, de nyugodtan használhatunk még egy harmadlagos színt is 10%-ban.

És ami az én egyik kedvencem, az a drámai hatások keltése! Az angliai kertekre emlékeztet és igen hatásos lárványt nyújt! A kertben a fekete, fehér, szürke és a barna mint összekötő színek méginkább kihozzák az elérni kívánt hangulatot! Ebben az esetben a drámai hatást! Elegáns és figyelemfelkeltő! Ezeket árnyéktűrő növényekkel és a bordó virágú, -szárú vagy levélszínű növényekkel tudjuk kiváltani! A titok a szürkés árnyalatokban rejlik!

2. A másik szempont a formák!

Ha túl sok hasonló habitusú (megjelenésű) növényt választasz egymás mellé, egyhangúvá teszed! Még az angol kert növényeit is össze lehet úgy válogatni, hogy a tömegükből kitűnjenek az évelők ne pedig egy egyveleget képezzenek!

Itt figyelembe veheted a virág,- és levél formákat valamint a megjelenésüket is! A virágformákhoz én Piet Oudolf kerttervező rendszerét használom, aki rendszerbe foglalta, hogy mely virágformák passzolnak egymáshoz és azok milyen hatást váltanak ki!

Ezt a rendszert a kertkalauz tökéletesen megírta, felesleges lenne újra összeszednem nektek! Itt olvashatod a cikket:

A levélformákhoz és a megjelenéshez ugyanúgy használhatod a fenti virágformák módszerét! A díszfüveket lazító növényeknek használhatod, illetve lezáró funkciót is ellátnak az ágyások között! Ugyanez kivetíthető a levéldísznövényekre is! Fantasztikus kontrasztot alkotnak a fehértől a sárgán át egészen a bordóig, miközben a zöld jegyeket is magukon hordozzák!

3. És végül a stílusok!

Fontos, hogy mindig témán belül maradj! Azaz ne vegyítsd egy légtérben a különböző stílusokat, mert tájidegen hatást fogsz kelteni! Lehet az előkert és a hátsó kert két különböző műfaj, de közös térben egy mediterrán növényvilág például furán néz ki a hegyi növényekkel vegyítve! Csak azt érzed, hogy valami nem stimmel, de nem tudod, hogy mi az! Csak válaszd külön őket!

A lényeg, hogy ne csak azokat ültesd ami épp megtetszik, hanem válogass szempontok alapján! Mindegy, hogy melyik szálon indulsz el, csak legyen egy stabil pontod a zűrzavarban és ahhoz igazítsd a többit! Nem kell lemondanod a kedvenceidről! Válassz ki párat és hozzájuk igazítva döntsd el, hogy a színekben vagy a formákban kreálsz kontrasztot! De figyelj arra, hogy akkor a másikban hozz létre harmóniát, különben túl sok lesz vagy egyhangú! Használj ’tömő’ növényeket is, azaz töltőanyagot a zöldekkel, amik elhatárolják az egyik évelőt a másiktól! Így azok nagyobb fókuszt kapnak, mert kiemelik örökzöld társaik!

 

FONTOS!

Nem kell, hogy a fenti szempontok alapján válogass, ezeket vedd inkább tanácsnak, az sokkal fontosabb, hogy legyenek szempontjaid! És akkor egy igazán kellemes hangulatot hozhatsz létre! 😊

TEHÁT! VIGYÉL KONCEPCIÓT A KERTEDBE! RENDET A RENDSZERTELENBE! ÉS HIDD EL NEKEM, JOBBAN FOGOD ÉREZNI MAGAD BENNE! 😊

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

 

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>

 

 

A szerző

Kökény Georgina

Kertészmérnök, alapító

 

Kerttervezés, Kertépítés

„Koncepciót viszünk a kertedbe! Rendet a rendszertelenbe! Keress ha szükséged van egy jó szakemberre! >>

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük